BLOG

Kdo je voznik začetnik ?

Nasveti za voznike začetnike

Kdo je voznik začetnik?

Voznik začetnik je oseba, ki vozi motorno vozilo in je stara do 21 let ali ima vozniško dovoljenje manj kot dve leti. Ta status velja tudi, če imate vozniško dovoljenje za kategorije A2, A ali B in ste pred tem imeli dovoljenje za kategorije AM, A1, B1, F ali G .


Obveznosti in omejitve

 • Dodatno usposabljanje: Vozniki začetniki morajo opraviti program dodatnega usposabljanja, ki vključuje vadbo varne vožnje in skupinsko delavnico .
 • Kazenske točke: Voznik začetnik lahko prejme največ šest kazenskih točk. Izbris štirih točk je možen enkrat v dveh letih ob udeležbi na rehabilitacijskem programu, če niso bile točke izrečene zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drog (Agencija za varnost prometa – AVP) .

Program dodatnega usposabljanja

Voznik začetnik mora opraviti vadbo varne vožnje in skupinsko delavnico o varnosti v prometu in psihosocialnih odnosih. Ta program je obvezen in ga je treba opraviti v prvih dveh letih po pridobitvi dovoljenja .

Dodatni nasveti za varno vožnjo

 1. Prilagodite hitrost razmeram na cesti:
  • Vedno prilagodite hitrost glede na vremenske razmere, gostoto prometa in stanje cestišča. Posebno previdni bodite v slabih vremenskih pogojih, kot so dež, sneg ali megla.
 2. Ohranjajte varnostno razdaljo:
  • Ohranjanje zadostne varnostne razdalje med vašim vozilom in vozilom pred vami vam omogoča več časa za reakcijo v primeru nenadnih zaustavitev.
 3. Bodite pozorni na prometne znake in signale:
  • Vedno bodite pozorni na prometne znake, semaforje in navodila prometne policije. Spoštovanje prometnih pravil je ključnega pomena za vašo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.
 4. Ne uporabljajte mobilnega telefona med vožnjo:
  • Uporaba mobilnega telefona med vožnjo močno poveča tveganje za nesreče. Uporabljajte prostoročno opremo ali ustavite vozilo na varnem mestu, preden začnete uporabljati telefon.

Tako kot vsi vozniki mora tudi voznik začetnik biti odgovoren in previden, da zagotovi svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Upoštevajte zakonske omejitve in se redno usposabljajte za izboljšanje svojih vozniških sposobnosti. Z upoštevanjem teh pravil in predpisov lahko voznik začetnik pridobi dragocene izkušnje in postane odgovoren udeleženec v cestnem prometu.

ONLINE CPP TEČAJ
Prijavi se na online CPP tečaj!

6-dnevni program predavanj CPP na katerem boste izboljšali svoje znanje o cestno-prometnih predpisih ter postali Modri voznik.

Preberite si še

Voznik začetnik

Kako do izpita B kategorije?

1. Tečaj CPP, zdravniški pregled & prva pomoč Zdravniški pregled Pri zdravniku specialistu za medicino dela, športa in prometa pridobite veljavno zdravniško spričevalo Tečaj

Preberi več
Voznik začetnik

Kdo je voznik začetnik ?

Nasveti za voznike začetnike Kdo je voznik začetnik? Voznik začetnik je oseba, ki vozi motorno vozilo in je stara do 21 let ali ima

Preberi več